Blått Lysbehandling – Formål og Bruksområder

Blått Lysbehandling

Formål og Bruksområder

Forebygging av Solskader og Hudforbedring

Blått lysbehandling brukes vanligvis for å håndtere solskader og forbedre hudtekstur. Bruksområdene omfatter forebygging av solflekker, reduksjon av sebaceous hyperplasia (forstørrede oljekjertler) og forbedring av ulike hudlidelser som kviser og arr forårsaket av kviser.

Hudpleie

Utover dermatologiske bruksområder fungerer blått lysbehandling også som en effektiv behandling for depresjon. Den viser spesielt effektivitet i behandlingen av større depressive lidelser med sesongmessige mønstre, tidligere kjent som sesongavhengig affektiv lidelse (SAD). Denne tilstanden oppstår ofte på grunn av trist vinter vær, mørkere dager og økt innendørs opphold, og blått lysbehandling viser seg å være effektiv for å lindre symptomer.

Mekanisme for Blått Lysbehandling

Blått lysbehandling er en rask poliklinisk prosedyre. I et dempet opplyst rom kan legen eller hudpleiespesialisten påføre fotosyntetiserende medisiner topisk på behandlingsområdet.

Avhengig av typen medisiner som brukes, kan medisinen måtte være på huden i noen timer til et par dager for absorpsjon. I løpet av denne perioden blir pasientene rådet til å unngå sollys og sterkt lys, beskytte huden og minimere utendørs eksponering.

Når legen administrerer lysbehandlingen, gir de beskyttelsesbriller for øynene før de påfører lyset på det målrettede området. Behandlingssesjoner varierer fra 15 til 90 minutter, avhengig av faktorer som størrelsen på det behandlede området og om en topisk medisin er involvert. For isolerte tilfeller, som behandling av en enkelt hudtilstand, kan det aktuelle området motta omtrent 17 minutter med blått lys.

Personer som sliter med depresjon, spesielt med sesongmessige mønstre, kan ha sine egne enheter for blått lysbehandling hjemme, og dermed tilby en daglig løsning for å lindre symptomer.

Behandling av kviser med blått lys

Blått lys viser seg å være effektivt i kampen mot visse typer kviser. Vanlige kviser utløses ofte av tilstedeværelsen av en bakterie kjent som Propionibacterium acnes, eller P. acnes, som bor på huden. Interessant nok avgir P. acnes sin egen fotosensitizer, som gjør den følsom for blå bølgelengder av lys.

Å belyse kviser med blått lys har potensial til å eliminere bakteriene og forbedre utseendet av kviser. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette ikke er en magisk løsning.

Blått lysbehandling er kanskje ikke universelt effektiv, og det kan ta flere økter å finne ut om kvisene dine reagerer på blått lys. I tilfeller der kviser responderer positivt på blått lys, kan det fremdeles være nødvendig med ytterligere behandlinger, som for eksempel reseptbelagte kremer. Likevel kan denne behandlingen for noen enkeltpersoner åpne veien til en klarere og sunnere hud.

Sjekk mer her om vår blått lyslampe P40pro