9 Fordeler med Maca Rot (og potensielle bivirkninger)

Popularitet til Maca rot har eksplodert i de siste årene.

Det er faktisk en plante som er hjemmehørende i Peru, og er ofte tilgjengelig i pulverform eller som et supplement.

Macarot har tradisjonelt blitt brukt for å styrke fruktbarhet og sexlyst.

Det hevdes også å forbedre energi og utholdenhet.

Selv om maca er en del av brokkoli, reddik og brønnkarse familien. Smaken er jordnær og nøttaktig.

Til nå er det ingen kjente bivirkninger ved bruk av roten. Maca anses generelt som sikker plante/mat. Men peruanske innfødte tror at inntak av frisk maca root kan ha negative helseeffekter, og anbefaler å koke det først. Det er fordi det inneholder goitrogener, stoffer som kan forstyrre den normale funksjonen i skjoldbruskkjertelen. Disse forbindelsene er mer sannsynlig å påvirke deg hvis du allerede har nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen.

Hva er Maca?

Til nå er det ingen kjente bivirkninger ved bruk av roten. Maca anses generelt som sikker plante/mat. Men peruanske innfødte tror at inntak av frisk maca root kan ha negative helseeffekter, og anbefaler å koke det først. I tillegg, hvis du har problemer med skjoldbruskkjertelen, kan det være lurt å være forsiktig med maca.

Det er fordi det inneholder goitrogener, stoffer som kan forstyrre den normale funksjonen i skjoldbruskkjertelen. Disse forbindelsene er mer sannsynlig å påvirke deg hvis du allerede har nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen.

Til slutt bør gravide eller ammende kvinner konsultere legene sine før de tar maca.

1. Den er veldig nærende

Maca rotpulver er veldig næringsrikt, og er en flott kilde til flere viktige vitaminer og mineraler (2).
Rekommenderat dagligt intak (RDI). En unse (28 gram) maca-rotpulver inneholder:

 • Kalorier: 91
 • Karbohydrater: 20 gram
 • Protein: 4 gram
 • Fiber: 2 gram
 • Fett: 1 gram
 • Vitamin C: 133% av RDI
 • Kobber: 85% av RDI
 • Jern: 23% av RDI
 • Kalium: 16% av RDI
 • Vitamin B6: 15% av RDI
 • Mangan: 10% av RDI

Roten inneholder over 55 gunstige og naturlige fytokjemikalier (plantekjemikalier). Disse kjemikaliene spiller viktige roller i kroppens hormonelle helse, inkludert påvirkning av skjoldbruskkjertelen, immunforsvaret, reproduksjonssystemet og hjernen.

Maca-rot er en god kilde til karbohydrater, inneholder lite fett og inneholder en god del fiber. Det er også høyt i noen viktige vitaminer og mineraler, for eksempel vitamin C, kobber og jern.

Videre inneholder den forskjellige planteforbindelser, inkludert glukosinolater og polyfenoler.

New

2. Det øker libido hos menn og kvinner

Nedsatt seksuell lyst er et vanlig problem blant voksne. Følgelig er interessen for urter og planter som naturlig øker libido stor. Det kan øke fruktbarheten hos menn. Når det gjelder mannlig fruktbarhet, er sædkvalitet og kvantitet veldig viktig.Det er noe som tyder på at macarot øker menns fruktbarhet

 

3. Det kan bidra til å lindre symptomer på overgangsalder

Overgangsalder er definert som tiden i en kvinnes liv når hennes menstruasjonsperioder stopper permanent. Den naturlige nedgangen i østrogen som oppstår i løpet av denne tiden, kan forårsake en rekke ubehagelige symptomer.

Disse inkluderer hetetokter, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, søvnproblemer og irritabilitet. Maca kan normalisere symptomer på overgangsalder, inkludert hetetokter og søvn sorstyrrelse. I tillegg tyder dyreforsøk på at maca kan bidra til å beskytte beinhelsen. Kvinner har en høyere risiko for osteoporose etter overgangsalderen.

4. Maca kan forbedre humøret

Maca kan forbedre humøret. Det har vært assosiert med redusert angst og symptomer på depresjon, spesielt hos kvinner i overgangsalderen. Maca inneholder planteforbindelser kalt flavonoider, som har blitt antydet å være minst delvis ansvarlige for disse psykologiske fordelene.

5. Den kan øke sportsprestasjoner og energi

Maca rotpulver er et populært tilskudd blant kroppsbyggere og idrettsutøvere.

Det har blitt hevdet at det hjelper deg å få muskler, øke styrke, øke energi og forbedre treningsytelsen. Noen dyrestudier indikerer også at det forbedrer utholdenhetsytelsen.

6. Det kan forbedre læring og hukommelse

Maca kan forbedre hjernens funksjon. Faktisk har det tradisjonelt blitt brukt av innfødte i Peru for å forbedre barns prestasjoner på skolen.

I dyrestudier har maca forbedret læring og hukommelse hos gnagere som har hukommelseshemming. I denne forbindelse ser svart maca ut til å være mer effektiv enn andre varianter.

7. Migrene

Hvis du lider av migrene hodepine, vil du kanskje prøve maca. Fordi de fleste migrener er relatert til ubalanse i hormonnivåer, eller svingende hormonnivåer. Maca kan være med på å utjevne disse nivåene. Maca skaper ikke hormoner i kroppen – det hjelper bare kroppen til å produsere dem mer konsekvent og effektivt. Det bidrar til å balansere kroppens produksjon av østrogen og progesteron. Maca hjelper også med å gjenopprette balansen til hypothalamus og hypofysen – kroppens hovedkjertelsystem.

8. Mot immunforsvar og stress

Maca inneholder 22 fettsyrer og fungerer både som et fungicid og som et lokalt antiseptisk middel. Dette sammen med det naturlige vitamin C og sink innholdet, antas å hjelpe til med helhetlig forbedring av immunforsvaret.

Stress: For personer med binyrestress fra arbeid, sykdom eller f.eks mosjon, kan maca redusere effekten av kortisol på binyrene og andre organer. Idrettsutøvere, toppledere og alle med et aktivt liv vil sette pris på hvordan maca og maca pulver hjelper til med å løse de ødeleggende handlingene av mental, følelsesmessig og fysisk stress på kroppen.

 

9. Det kan redusere prostatastørrelse

Prostata er en kjertel som bare finnes hos menn. Utvidelse av prostatakjertelen, også kjent som godartet prostatahyperplasi (BPH), er vanlig hos aldrende menn. En større prostata kan forårsake forskjellige problemer med urin som passerer, da den omgir røret som urinen fjernes gjennom. Interessant nok antyder noen få studier på gnagere at rød maca reduserer prostatastørrelse.

Kilde: healthysmoothiehq.com, healthline.com