Hva er Keto diett? – alt om keto for nybegynnere

En Keto-diett er en av de mange diettene som finnes der ute, og går ut på å spise på en måte som gjør at man går ned i vekt. Metoden som benyttes i Keto-diett er at kroppen tvinges inn i et stadium som heter ketose, hvor den starter å skaffe seg energi fra andre ressurser enn karbohydrater

Dietten inneholder mat som har svært lavt innhold av eller ingen karbohydrater, som ofte innebærer rent kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker og sterke kryddere. 

De som starter på en keto-diett vil over tid oppleve at de går ned i vekt som følge av at kroppen bruker fettlagrene i kroppen som drivstoff fremfor karbohydratene, blodsukkeret vil være veldig stabilt over tid som igjen kan gi økt evne til å fokusere og økt evne til å holde seg konsentrert over tid. Man vil også oppleve at energinivået vil være høyere enn tidligere, og man vil unngå de store toppene og dalene med sult siden blodsukkeret er under kontroll og holdes stabilt. 

Dietten forbedrer også sammensetningen av triglycerid og kolesterol i kroppen, som vil redusere faren for å få blodpropp. 

Forskjellige typer

Det handler altså ikke bare om å ha et sunt kosthold, men om å spise så få karbohydrater som mulig for å sette kroppen i en gitt modus. 

Det finnes dog flere varianter av denne dietten, og hvilken man velger av dem kommer an på hvor hardt man ønsker å gå inn for vekttapet, og hvor effektivt man ønsker at det skal være. Den standard ketogene dietten går ut på at man skal spise mat med gitte sammensetninger av fett, protein og karbohydrater. Dette betyr at kostholdet skal inneholde 75% fett, 20% proteiner og 5% karbohydrater. 

En annen variant som også har kommet er en blanding av 5:2-dietten og keto-dietten, og kalles syklisk ketogen diett. Denne baserer seg på den standard ketogene dietten i 5 dager, og deretter har man 2 dager med høyt innhold av karbohydrater. 

Den mest studerte formen for keto-diett er høy-protein ketogen diett, som sier at man skal ha et kosthold som inneholder 60% fett, 35% proteiner og 5% karbohydrater. Den er altså nokså lik standard ketogen diett, men innholdet av proteiner er enda høyere. 

Ketogenic diett

Ja og nei mat

Det krever naturligvis litt planlegging når man har bestemt seg for å starte på en keto-diett, og man kan få råd og veiledning på helsekost butikker dersom man ønsker litt ekstra hjelp til å komme i gang. Her kan du også finne god hjelp og veiledning til å oppnå ketose. 

Det er mye mat som kan spises når man er på en keto-diett, men først og fremst er det viktig å gjør seg kjent med næringsinnholdet i de forskjellige matvarene, og plukke ut de som passer best inn i dietten man har valgt seg. Eksempler på mat som inneholder svært få karbohydrater er kål, agurk, jordbær, isbergsalat, sitron, brokkoli, paprika og gulrøtter. I tillegg ønsker man å spise mat som inneholder store mengder proteiner, og dette kan man få fra kylling, kalkun, biff, lam, fisk, skalldyr og egg. Og ikke minst, den største andelen av kostholdet skal være fett, og dette må ikke forveksles med sukker eller snop. 

Umettede fettsyrer som bidrar til et sunt kosthold finner man i blant annet olivenolje, avokado, forskjellige oster, kokos, og forskjellige nøtter som mandler, hasselnøtter og valnøtter. 

Mat man virkelig burde styre unna når man er på en keto-diett er mat som inneholder store mengder karbohydrater. Dersom man spiser dette vil ikke kroppen lenger være i ketose, og dermed mister man effekten av dietten

Dette er mat som ris, hveteprodukter som brød og annen bakst, mais, frokostblanding, honning, sirup, poteter, søtpoteter og flere. Dessverre er det også slik at selv om frukt både er sunt og godt for kroppen, er det ødeleggende for denne typen diett, og derfor må man styre unna frukter som banan, eple, appelsiner, pærer med flere. 

Oppnå ketose

Det er først når kroppen har nådd stadiet som kalles ketose at den starter å forbrenne fettcellene i kroppen for å opprettholde energinivået den ønsker. 

For å komme til dette punktet med keto-dietten er det viktig å følge noen trinn. Kroppen trenger nemlig 100g karbohydrater om dagen for å opprettholde et jevnt og godt energinivå, og derfor skal kroppen ikke få mer enn 35g karbohydrater om dagen slik at den må starte å bruke andre energikilder. Det handler altså ikke bare om å unngå å spise sukker, men å unngå å spise karbohydrater. 

Det er også viktig at man får i seg nok protein slik at ketosen ikke starter å bryte ned muskelmasse, men samtidig kan et for høyt proteininntak ødelegge effekten av ketosen. Husk også å drikke masse vann for å holde kroppen hydrert, og for å øke metthetsfølelsen underveis.

Sjekk ketogene produkter i nettbutikken vår.