Økologisk grønn te – effekt, gravide, mengdebegrensning

Økologisk grønn te

Det finnes mange helsegevinster fra å innta grønn te, både i form av å forebygge farlige sykdommer, og for å hjelpe med vekttap. Selve teen skiller seg fra vanlig svart te (i form)slik  av at den ikke går gjennom en gjæringsprosess. Under høstingen av tebladene deaktiveres enzymer, og dette gjør at sammensetningen av grønn te skiller seg fra svart te. Man kan innta grønn te både i den tradisjonelle formen ved å la bladene trekke i varmt vann, eller i den mindre tradisjonelle konsentrerte formen i form av kosttilskudd.

Vekttap

Mange som ønsker å gå ned i vekt velger å bruke grønn te som et supplement til denne prosessen. Det er mange gode grunner til å bruke grønn te til dette formålet, og først og fremst er det fordi grønn te inneholder svært lite kalorier. En kopp inneholder nemlig ikke mer enn 2 kalorier, og da passer den inn med de aller fleste dietter. Ved å drikke en kopp grønn te på kvelden vil man få en metthetsfølelse samtidig som man ikke har inntatt noen ekstra energi. Grønn te har også en effekt på forbrenningen i kroppen, og hjelper til med å øke forbrenningen av karbohydrater og fett.

Å drikke en kopp med økologisk grønn te kan også være med på å redusere stressnivået i kroppen, hjelpe deg til å slappe av, og få deg i bedre humør. Dette har også en god effekt på vektreduksjon da det er mange beviste sammenhenger mellom stressnivå og kroppens vilje til å forbrenne fett. Grønn te inneholder også en spesiell type aminosyre som kalles L-theanine som er kjent for å gjøre mennesker mer beroliget og hjelper oss til å fokusere bedre. Teen er også med på å senke nivået av kortisol i kroppen, som er et stresshormon, og koffeinet i teen har også lignende egenskaper for å øke fokus og prestasjon. På denne måten kan grønn te være et godt kosttilskudd til å hjelpe kroppen til å prestere over tid, og hjelpe deg til å håndtere hverdagen bedre både under perioden med vekttap og senere i livet.

Økologisk grønn te
-13%
Opprinnelig pris var: kr449.00.Nåværende pris er: kr389.00.
-29%
Opprinnelig pris var: kr1,249.00.Nåværende pris er: kr890.00.

Forebygge sykdommer

Plantemedisin har blitt brukt av mennesker så lenge vi har eksistert på denne jorden, og selv om vi i dag har tilgang til mange legemidler som i stor grad har erstattet plantemedisin, er det fortsatt en rekke helsefordeler vi kan få fra planteriket. Mange av legemidlene som selges på resept i dag har også sitt opphav fra planteriket. Medisin fra planter kalles i dag ikke legemidler, men næringsstoffer, og disse blir som oftest tilbudt oss forbrukere enten som kosttilskudd, eller som mat/drikke. Når det gjelder grønn te er det som med all annen plantemedisin lite helt konkrete beviser for hvilke sykdommer den er med på å forebygge eller kurere, men mye forskning og dokumentasjon viser til at grønn te kan gi store helsefordeler.

Grønn te kan blant annet være med på å hjelpe kroppen til å få bedre kondisjon ved å øke den metabolske kapasiteten. Dette gjør at kroppen øker forbrenningen av fett, og bruker dette som en energikilde i skjelettmuskulaturen under trening. Og siden grønn te inneholder koffein som er bevist til å gi blant annet godt trente syklister ekstra overskuddsenergi, kan det påstås at økologisk grønn te virker prestasjonsfremmende.

Gravide

Det er ikke farlig for gravide å drikke grønn te en gang i blant, men det anbefales å ikke drikke for mye av dette siden det finnes bevis for at det kan begrense folatnivåene i kroppen. Under fosterdannelsen er folat et viktig vitamin, og dersom man har mangel på folater har man økt risiko for ryggmargsbrokk. 

Grønn te har virkestoffet EGCG som binder seg til enzymer i kroppen som er helt nødvendige for kroppens evne til å ta opp folater. Derfor bør man begrense inntaket av grønn te, spesielt i første trimester, og ta ekstra kosttilskudd med folater i samtidig, slik at man tar høyde for slike potensielle farer. Det kan også nevnes at det heller ikke anbefales å drikke kaffe eller svart te under svangerskapet da koffeinet er med på å hemme jernopptaket i kroppen. 

Man kan derimot drikke så mye te man vil som er laget av frukt da disse ikke hemmer jernopptaket og er på ingen måte skadelige for mor eller barn.

Mengdebegrensning

Det er som nevnt en rekke fordeler man kan få fra å drikke grønn te hver dag. Det kan bidra til å øke vektreduksjonen, bedre stressnivået og din mentale helse. 

Grønn te

Grønn te kan også være med på å forhindre diabetes ved at de naturlige antioksidantene hjelper kroppen med å kontrollere blodsukkernivået. Ved å regulere kolesterolet i kroppen vil økologisk grønn te også være med på å forhindre hjerte- og karsykdommer. Antioksidantene vil hjelpe kroppen ved å stoppe dannelse av blodpropper, rense ut arteriene, og derfor redusere faren for hjerteinfarkt, blodpropp og hjerneslag. 

I tillegg er det dokumentert at næringsinnholdet i grønn te kan være med på å forbedre synet og forhindre forringelse av synet over tid, bekjempe vorter, forebygge utviklingen av Alzheimers- og Parkinsons-sykdom, forhindre nyrestein, og forbedre tannhelsen.

Men man må være obs på at man ikke får bedre helse for hver kopp man tar, og det finnes et maks antall kopper man burde innta daglig. Koffeininnholdet og mengden polyfenoler gjør at man ikke burde innta mer enn to kopper daglig for å unngå bivirkninger som kan komme av for høyt inntak av disse. Man burde heller ikke drikke grønn te dersom man er under medisinsk behandling, eller kombinert med alkoholholdige drikkevarer da koffein kan ha uheldige reaksjoner med andre virkestoffer eller hjelpestoffer.

Du kan kjøpe grønn te i helsekost nettbutikken vår: 

Kilder: