Det er ingen hemmelighet at aldringsprosessen kan ta en toll på huden din, slik at den ser matt, tørr og rynkete ut.

Mens rynker er en naturlig del av aldring, betyr det ikke at du må akseptere dem. Og hvis du trodde dine eneste alternativer for å bekjempe rynker var injiserbare og invasive prosedyrer, tenk om igjen.

Rødt lysterapi (RLT) er en ikke-invasiv behandling som kan redusere rynker, stramme opp løs hud og øke kollagenproduksjonen, samtidig som det gir ansiktet ditt en naturlig, sunn glød.

Også kjent som lav-nivå laserterapi (LLLT), har RLT vokst i popularitet de siste årene ettersom utøvere har lært hvordan de kan utnytte dens antialdringsevne.

RLT virker ved å stimulere produksjonen av kollagen og elastin, to viktige hudproteiner som hjelper til med å avverge rynker, fine linjer og slapphet.

Mer om dette senere…

Etter hvert som kroppen eldes, blir mangler i kollagen og elastin stadig mer problematisk. Huden din er dårligere i stand til å beskytte seg mot ting som solskader og gjentatte ansiktsuttrykk. Dette kan etter hvert føre til aldersflekker og smilerynker, spesielt hvis du tilbringer mye tid i henholdsvis solen og smiler.

Hva forårsaker rynker?

Rynker er forårsaket av både indre og ytre faktorer. Mens rynker er en uunngåelig del av aldring, kan du påvirke hvor raskt huden din eldes og hvor “gammel” den ser ut.

Den naturlige aldringsprosessen skjer med alle, men overeksponering for ting som sol og forurensning er det som forårsaker tidlig rynker.

Hva er indre aldring?


Iboende aldring refererer til den naturlige aldringsprosessen. Etter fylte 20 år produserer kroppen rundt én prosent mindre kollagen hvert år [1]. Kombinert med redusert produksjon av elastin og glykosaminoglykan (GAG), mister huden sakte sin stramhet og spenst, noe som gjør den tynnere og mindre elastisk.

Kollagen holder huden din fast. Elastin er det som gir huden din elastisitet. GAGs holder huden din hydrert. Alle tre jobber sammen for å holde huden din myk og glatt.

Hva betyr det?

Det betyr at huden din er:

Mer utsatt for ytre aldring, noe som fører til akselerert aldring, spesielt hvis du tilbringer mye tid utendørs

Mindre i stand til å holde på fuktighet, så du er mer utsatt for å utvikle ru, flassende og skjellete hud

Mindre i stand til å “sprette tilbake på plass”, som er grunnen til at noen mennesker har veldig merkbare smilelinjer hvis de smiler eller ler mye
Mens rynker fra indre aldring er uunngåelige, er de alltid minimale sammenlignet med de som forårsakes av ytre aldring (spesielt hvis du er velsignet med gode gener).

Hva er ytre aldring?

Ekstern aldring refererer til eksterne faktorer som for tidlig elder huden din over tid. Eksempler inkluderer soleksponering, røyking og luftforurensning.

Disse ytre aldringsfaktorene, hvis de ikke behandles, kan føre til aktinisk keratose, hudkreft, solflekker og akselerert tap av kollagen, elastin og GAG.

Å oppleve noen av disse kan gjøre at huden din føles ru og hudtonen din ser ujevn ut – ikke engang inkludert de ekstra rynkene som vil ha dannet seg som et resultat!

De fleste som har “aldret usmakelig” er de som ble utsatt for mange ytre aldringsfaktorer da de var yngre.

Anti-aldringsforebygging

Forebygging er nøkkelen til å minimere dannelsen av rynker, fine linjer og andre tegn på aldring.

 • Bruk solkrem for å minimere UV- og solskaderBruk
 • LED-terapi for å øke kollagen- og elastinproduksjonen
 • Inkluder fuktighetskremer i hudpleierutinen din for å motvirke synkende GAG-produksjon

Virker rødt lysterapi på rynker?

Ja, rødlysterapi virker på rynker.

I 2014 brukte forskere RLT på personer mellom 27 og 79 år for å undersøke dens antialdringseffekter. De fant ut at behandlingen med rødt lys betydelig forbedret “hudens hudfarge, hudfølelse, kollagenintensitetspoeng, hudruhet og rynkestatus.” [2]

En annen studie viste at, etter 12 LED-behandlinger, rapporterte 87 % av menneskene færre rynker og 90 % av menneskene rapporterte jevnere hud [3].

“830 og 633nm LED-lysbehandling er en effektiv tilnærming for hudforyngelse.” – Seung Yoon Lee, MD

 

Hvis du er noen som opplever uønskede bivirkninger når du bruker retinol, kan RLT være et flott naturlig alternativ.

Stimuler lymfatisk aktivitet

Først, la oss definere hva lymfesystemet er og hva det gjør.

Lymfesystemet ditt er et nettverk av vev og organer forbundet med lymfekar og lymfeknuter. Det er som sirkulasjonssystemet ditt, men det bærer lymfe (en fargeløs væske som inneholder de hvite blodcellene dine) i stedet for blod. Det er dette som gjør lymfesystemet til en viktig del av immunforsvaret.

Lymfesystemet ditt er også ansvarlig for væskedrenering, som inkluderer fjerning av avfall fra cellene dine.

Når du blir eldre, blir lymfesystemet ditt mindre effektivt ettersom lymfekarene blir lekkere. Hudproblemer som kreft og psoriasis er ofte verre hos eldre på grunn av disse aldrende lymfekarene [9].

Shiseido, et skjønnhetsfirma, fant også en sammenheng mellom svekket lymfefunksjon og “slapp” hud, forårsaket av akkumulering av subkutant fett fra utette lymfekar [10].

Mens forskningen fortsatt er foreløpig, har RLT vist seg å fremme veksten av nye lymfekar og øke lymfestrømmen [11]. Og ifølge Dr. Len Saputo, “[RLT] øker aktiviteten til hvite celler slik at de rydder opp rusk raskere.”

Kombinert med betennelsesdempende og fotobeskyttende effekter, kan RLT bidra til å beskytte huden din mot indre og ytre stressfaktorer.

Sjekk ut denne artikkelen for å lære mer om andre fordeler med rødt lysterapi.

 

Hvor ofte bør du bruke rødt lysterapi i ansiktet ditt?

 

Du bør bruke rødlysterapi i ansiktet to til tre ganger i uken, med hver økt som varer 15-20 minutter. Dette er ikke bare et flott utgangspunkt for folk som aldri har brukt RLT før, men også prosedyren som følges av deltakerne i denne 2014-studien.

Det anbefales å bruke RLT konsekvent i minst fire uker fordi mange av anti-aldringsfordelene tar tid å inntreffe.

Hvordan forbereder du huden din for rødt lysterapi?

 

Det første og viktigste du må gjøre før du bruker RLT er å forberede huden din.

 1. Vask ansiktet ditt med varmt vann og en skånsom, ikke-tørkende rengjøringsmiddel som L’Occitanes Immortelle Precious Cleansing Foam (det jeg personlig bruker!)
 2. Sørg for å vaske av hudpleieprodukter som solkrem fordi de potensielt kan blokkere det røde lyset, noe som gjør RLT-økten din mye mindre effektiv
 3. VALGFRITT: Eksfolier en eller to ganger i uken før RLT-økten. Dette vil bidra til å fjerne alle døde hudceller som kan tette porene dine.
 4. VALGFRITT: Påfør ekstrakt av grønn te for raskere resultater, spesielt hvis målet ditt er hudforyngelse [12].

Etter å ha klargjort huden din, er du nå klar til å begynne RLT-økten.

 

Vitenskapen bak hvorfor rødt lysterapi fungerer

 


Kort sagt, rødlysterapi bruker ikke-termisk lys med lav intensitet for å indusere biokjemiske endringer i cellene våre.

Når vi blir utsatt for spesifikke bølgelengder av rødt eller nær infrarødt lys, absorberer og reagerer cellulære fotoreseptorer i huden vår på lyset, noe som fører til nedstrømseffekter på genuttrykk og cellesignaleringskaskader.

Mer spesifikt kan rødt lys forbedre blodsirkulasjonen, redusere betennelse og øke ATP-produksjonen. Disse endringene fører deretter til helsefordelene som oftere er forbundet med rødt lysterapi.

Adenosintrifosfat (ATP) er et molekyl i alle levende vesener som er ansvarlig for å transportere energi til alle cellene våre. Det er derfor biologer ofte anser det for å være “livets energivaluta”.
Nå kan dette høres litt langsøkt ut, men det er faktisk en vanlig hendelse i våre daglige liv:

 • Planter gjennomgår fotosyntese, en biokjemisk prosess som innebærer å gjøre lysenergi om til kjemisk energi
 • Fotoreseptorer i øynene våre (f.eks. stenger og kjegler) absorberer lys, og utløser en biokjemisk reaksjon som oversetter lys til signaler hjernen vår kan forstå

Hva kan rødt lys gjøre for deg?

 

Rødt lysterapi har vist seg å bidra til å redusere rynker og fine linjer, fremme kollagenproduksjon og redusere betennelse i huden. Det er også svært effektivt i behandling av kroniske tilstander som eksem, psoriasis og akne.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Rødt lysterapi kan bidra til å forbedre cellulær helse ved å forbedre mitokondriell funksjon og energiproduksjon. Ved å stimulere produksjonen av ATP, energivalutaen til cellene, kan rødt lys hjelpe cellene til å utføre sine funksjoner mer effektivt. Dette kan føre til et bredt spekter av systemiske helsefordeler, fra forbedret hudhelse til redusert betennelse, forbedret muskelgjenoppretting og økt atletisk ytelse.

Red light therapy is used by elite athletes worldwide for its ability to help with recovery. By promoting cell regeneration and increased blood flow, red light therapy can help reduce muscle soreness and stiffness, allowing you to feel more energized and less fatigued.

Rødt lysterapi har vist seg å øke sirkulasjonen, noe som bidrar til å levere næringsstoffer og oksygen mer effektivt til hele kroppen. Dette kan bidra til å forbedre energinivået, fremme helbredelse og hjelpe til med vekttap.

Rødt lysterapi har vist seg å bidra til å forbedre søvnkvaliteten ved å redusere stress og angst. Ved å bidra til å roe sinnet og slappe av i kroppen, kan rødlysterapi hjelpe deg å sovne lettere og holde deg i søvn lenger.

Red light therapy is a non-invasive, drug-free treatment for pain relief and inflammation reduction. This is due to its ability to promote the release of nitric oxide, a compound that helps to reduce inflammation.

Referanser:

 1. https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc3926176/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc4126803/
 4. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181109101446.htm
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22220935/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20507402/
 7. https://www.nature.com/articles/s41586-019-1085-7
 8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/s1011134407000632
 9. https://www.karger.com/article/fulltext/508459
 10. https://corp.shiseido.com/en/releimg/2455-e.pdf
 11. https://www.annalsofoncology.org/article/s0923-7534(19)37859-7/fulltext#bb0070
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19817517/