Rødtlys terapi for Acne

Rødt Lys Terapi for Akne

Rødt lys terapi kan bidra til å redusere akne til en viss grad, men det bør kombineres med andre behandlinger.

Grunnleggende informasjon

Lysterapienheter bruker vanligvis rødt lys og fungerer ved å drepe aknebakterier, redusere produksjonen av hudolje og dempe betennelser.

Utførelse av Lysterapi

Lysterapi kan gjennomføres på to måter:

1. Ved legekontoret med kraftige lyster:

Forskning viser at sterke lysenheter kan drepe bakterier på kort sikt og redusere hudoljeproduksjonen på kort, mellomlang eller lang sikt. Disse enhetene kan redusere akne til en merkbar grad, men de fjerner sjelden akne helt. Resultatene er ofte ufullstendige, men de kan vedvare i flere måneder etter flere behandlinger. Det er viktig å merke seg at sterke lysenheter kan potensielt påvirke huden permanent og føre til uønskede konsekvenser som for tidlig aldring av huden.

2. Hjemme med svakere lysenheter:

Det er begrenset forskning på effektiviteten av svakere hjemmeenheter, men de kan gi en viss grad av hjelp. Disse svakere enhetene har få bivirkninger og er mindre sannsynlig å forårsake permanente endringer i huden. Imidlertid kan de være tidkrevende å bruke, da de krever 30-60 minutters behandling daglig.

Advarsel: Rødt lys kan være skadelig for netthinnen. Alltid bruk beskyttelsesbriller når du bruker rødt lys eller en kombinasjon av rødt og blått lys.

Hovedpoeng

Lysterapi vil sannsynligvis ikke gi fullstendig aknelindring og kan være kostbart. For å oppnå ønskede resultater, anbefales det å kombinere lysterapi med andre velprøvde behandlingsmetoder. Vær ekstra forsiktig når du vurderer legekontorbehandling, da dette kan ha potensielle permanente virkninger på huden.

Fotodynamisk terapi (lysterapi “på steroider”)

Fotodynamisk terapi er en intensiv form for lysterapi som vanligvis brukes for alvorlige aknetilfeller. Den begynner med påføring av en fotosensibilisator som gjør huden mer mottakelig for lyset. Fotodynamisk terapi kan være smertefull og mer sannsynlig å forårsake permanente endringer i huden, men den kan være et interessant alternativ for personer med alvorlig akne.

Hva er Rødt Lys Terapi?

Lysterapi refererer til bruk av ikke-laserlyskilder som bidrar til å redusere papler og pustler, de betente “kvisene” som mange opplever. Mindre lesjoner som ikke er betente, som whiteheads og hudormer, og mer alvorlige aknelesjoner som knuter og cyster, responderer dårligere på lysterapi.

Når lyset treffer huden, trenger det gjennom forskjellige hudlag og kan bidra til å:

  • Drepe visse bakterier: Akne er delvis forårsaket av bakterier.
  • Redusere produksjonen av hudolje (sebum): Mindre hudolje fører normalt til mindre akne.
  • Dempe betennelse: Akne er i sin kjerne en betennelsessykdom.

Fordelene med lysterapi inkluderer lave bivirkninger og potensielt langvarige resultater. Ulempene inkluderer ufullstendige og midlertidige resultater samt utfordringer knyttet til behandlingstid – det kan ta 10-20 minutter om dagen å behandle huden med lys.

Siden lysterapi sjelden gir fullstendig fjerning av akne, anbefales det å kombinere lysterapi med andre behandlinger, med unntak av isotretinoin (Accutane), som vanligvis brukes som en enkeltstående behandling.

Lyskilder for Akneterapi

Lysterapi bruker lys med forskjellige bølgelengder. Det menneskelige øyet kan oppfatte lys i området fra 400 til 700 nm. Den laveste enden av dette spekteret (400 nm) tilsvarer fiolett lys, mens den høyeste enden (700 nm) tilsvarer rødt lys.

Bølgelengden til lyset avgjør hvor dypt det kan trenge inn i huden. Fiolett og blått lys trenger bare inn i de øverste hudlagene, mens rødt lys trenger dypt inn i huden, nå hudoljekjertlene og redusere mengden produsert hudolje.

En liten studie som involverte 30 personer, utførte forskning på effektiviteten av legeadministrert rødt lysterapi som en enkeltstående behandling. Resultatene viste at rødt lys reduserte ikke-inflammatorisk akne (whiteheads og hudormer) med 59% og inflammatorisk akne (papler og pustler) med 66%. Forfatterne konkluderte med at selv om det ikke utryddet aknelesjoner fullstendig, reduserte det tydelig antallet aknelesjoner. Pasienter kan likevel trenge tilleggsbehandling for å oppnå en aknefri hud.