Har du prøvd veganske sjokolader? Vet du hva de kan brukes til? Uansett årsaker til hvorfor man velger veganske alternativer så er det greit å se at de kan brukes til det samme som “vanlig” sjokolade, men det er selvfølgelig også godt alene som en sunn snack i seg selv. I denne artikkelen får du 5 oppskrifter, samt annen informasjon om vegansk sjokolade som kan være greit å vite.
Hvilken vegansk sjokolade er best og hvor får man tak i de?
Det var ikke mange år tilbake hvor veganske produkter eller produkter for de med allergier var enten med et dårlig utvalg eller ikke eksisterende. Heldigvis har dette endret seg drastisk, og det er av mange grunner til det. Mye kommer selvfølgelig av trender, men vi har blitt mer bevisst på helse, kosthold og påvirkningen vi har på oss selv og verden generelt.
Hvilke sjokolader som er best er ganske subjektivt, så vi anbefaler deg å prøve deg fram. Når har det heldigvis begynt å komme bedre utvalg i vanlige matbutikker, men ønsker man flere muligheter så er det lurt å sjekke ut en helsekost nettbutikk. Da trenger du ikke gå rundt å lete og kanskje ikke finne noe, men heller få det levert hjem med bare noen tastetrykk.
Her er 5 veganske dessertoppskrifter du definitivt bør prøve
Om du ønsker en godbit til deg selv, familien eller til et selskap. Så er ikke bare veganske alternativer gjerne sunnere, for det kan også gjøre det mye lettere å forholde seg til andres ønsker og behov dersom noen har allergier eller varierende dieter. Her kommer 5 oppskrifter som du kan storkose deg med!
Vegansk sjokoladekake
Sjokoladekake er kanskje den mest populære kaken og den er vanskelig å slå når den saftig og god. Her har vi fulgt oppskriften til Veganeren for et nydelig resultat. Oppskriften er for en middels langpanne på 20 cm x 30 cm, men du kan justere oppskriften om du ønsker en større vegansk sjokoladekake i langpanne.
Ingredienser til kaken:
- 350 g sukker
- 400 g hvetemel
- 55 g kakao
- 2 ts natron
- 4 ¾ dl vann
- 1,5 dl soya- eller rapsolje
- 1 ts vaniljesukker
- 2 ts vanlig eddik
Ingredienser til glasur:
- 200 g vegansk margarin
- 2 ss kakao
- 5 dl melis
Fremgangsmåte:
For kaken blander du først det tørre godt sammen, før du så tilsetter det våte. Rør sammen til røren er fin og uten klumper. Hell røren utover en langpanne med bakepapir og stek i ovnen på 175 grader i 30 minutter.
Mens kaken er i ovnen så kan du lage glasur ved å smelte smøret, og så tilsette kakao og melis. Denne brer du over kaken når den er ferdig og eventuelt har på ønsket strøssel.
Vegansk sjokolademousse
Sjokolademousse er en luftig dessert som kan være et lettere alternativ etter en tung middag. Og en vegansk variant kan gjøres utrolig enkelt med bare 2 ingredienser, hvorvidt man ikke ønsker tilbehør!
Ingredienser:
- 2 bokser havrefløte
- 200 g vegansk sjokolade
- Eventuelt topping, som hakkede nøtter eller bær.
Fremgangsmåte:
Visp opp boksene med havrefløte i en bolle mens du smelter sjokoladen. Når sjokoladen er smeltet og havrefløten har fått en luftig konsistens så heller du sjokoladen opp i bollen med havrefløte og blander det sammen. Inspirasjon tatt fra Vegetarbloggen på youtube.
Vegansk sjokoladepudding
Det er ikke mye som er bedre enn en fyldig sjokoladesmak med en silkemyk konsistens.
Ingredienser:
- 4 dl vegetabilsk melk
- 3 toppede ss maizena maisstivelse
- 2 ss sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 65 g vegansk sjokolade
- Evt. litt salt
Framgangsmåte:
I en kjele tilsetter man melka, maisstivelse, sukker og vaniljesukker. Visp dette sammen mens du har varme på platen. Når det starter å koke så tar du kjelen av platen og tilsetter sjokoladen i opphakkede biter. Smak eventuelt til med salt. Rør så sammen til en jevn blanding. Deretter heller du blandingen i ønsket porsjonsform og setter til avkjøling i kjøleskapet(i 1 time for mindre porsjoner og opptil 3 timer dersom du har alt sammen).
Vegansk sjokoladeis
Normalt er iskrem full av egg og meieriprodukter, samt at det ikke er det letteste å lage selv. Heldigvis kan du enkelt lage vegansk sjokoladeis med bare 3 ingredienser. Her er oppskriften vi fant hos NRK:
Ingredienser:
- 2 bananer
- 3 ss kakaopulver
- agavesirup eller annen søtning
Fremgangsmåte:
Du kjører allerede frosne bananer i en kjøkkenmaskin sammen med kakaopulver og søtningen til du får en jevn masse. Kan enten spises som den er eller settes i fryseren for å gjøre den mer fast. Kan toppes med ønsket tilbehør.
Vegansk sjokoladepålegg
Sjokoladepålegg kan kanskje ikke kalles en dessert i seg selv(selv om man kan alltids begi seg ut på et glass med en skje). Derimot kan et sjokoladepålegg brukes i mange typer desserter for å få med den nydelige sjokoladesmaken. Enten i en milkshake, som fyll i en kake eller glasur på muffins. Her har du en veldig rask og enkel oppskrift fra Umamirama:
Ingredienser:
- 90 g kokte kikerter
- 60 g dadler
- 30 g 100% kakaopulver
- 30 g nøttesmør
- 1 dl vann
- 1 ts agavesirup
- 1 ss nøytral olje
- 1 krm bergsalt
- 1 krm vaniljepulver
Framgangsmåte:
Bruk en kjøkkenmaskin eller stavmikser til blande sammen ingrediensene til en myk og jevn krem. Det anbefales at du oppbevarer pålegget i kjøleskapet og helst ikke lenger enn en uke, eller så kan den fryses ned.
Er vegansk sunnere?
Generelt så har det vist seg at veganere kommer bedre ut på helsesjekker på verdier som BMI. Dette betyr ikke at all vegansk mat er sunt. For spiser man bare potetgull og vegansk is så kommer du dårlig ut. Som du ser i oppskriftene her så er det mange som begrenser sukkermengden og bruker alternative kilder for sødme. I tillegg finnes du utrolig mange veganske produkter som du kan bruke til å erstatte det du bruker til vanlig som kanskje kan være sunnere alternativer.
Vi er alle forskjellige og reagerer forskjellig på typer mat og næring. Derfor er det viktig at du prøver deg fram til hva som fungerer for deg uten å dra det til det ekstreme. Dersom du føler former for ubehag som du ikke er kjent med så burde du alltid rådføre deg med en lege.