Tempeh er et gjæret soyaprodukt som er et populært vegetarisk kjøtt erstatning. Vegetarisk eller ikke, kan det imidlertid være et næringsrikt tilskudd til kostholdet ditt. Tempeh er høy i protein, prebiotika og et bredt utvalg av vitaminer og mineraler. Tempeh er en allsidig ingrediens som kommer med en rekke helsemessige fordeler.
Hva er Tempeh?
Tempeh er en tradisjonell indonesisk mat laget av soyabønner som er blitt gjæret, eller brutt ned av mikroorganismer.
Etter gjæring presses soyabønnene inn i en kompakt kake som ofte konsumeres som en vegetarisk proteinkilde.
I tillegg til soyabønner, kan tempeh også lages av andre bønnsorter, hvete eller en blanding av soyabønner og hvete (1Trusted Source).
Tempeh har en tørr og fast men seig struktur og en litt nøtteaktig smak. Den kan dampes, sauteres eller bakes og marineres ofte for å gi mer smak.
Akkurat som andre kjøttfrie proteinkilder, som tofu og seitan, er tempeh et populært valg blant veganere og vegetarianere fordi det er fullpakket med næringsstoffer.
Tempeh er rik på mange næringsstoffer
Tempeh har en imponerende næringsprofil. Den er høyt i protein, vitaminer og mineraler, men lite i natrium og karbohydrater.
En servering med tempe på 84 gram inneholder disse næringsstoffene :
- Kalorier: 162
- Protein: 15 gram
- Karbohydrater: 9 gram
- Totalt fett: 9 gram
- Natrium: 9 milligram
- Jern: 12% av RDI
- Kalsium: 9% av RDI
- Riboflavin: 18% av RDI
- Niacin: 12% av RDI
- Magnesium: 18% av RDI
- Fosfor: 21% av RDI
- Mangan: 54% av RDI
Tempeh er rik på mange næringsstoffer
Tempeh har en imponerende næringsprofil. Det er høyt i protein, vitaminer og mineraler, men lite i natrium og karbohydrater.
Fordi det er mer kompakt enn andre soyaprodukter, gir tempeh mer protein enn noen andre vegetariske alternativer.
For eksempel inneholder 3 ounce tofu 6 gram protein, eller omtrent 40% av proteinet i samme mengde tempeh .
Tempeh er også en god meierifri kalsiumkilde. En kopp (166 gram) tempeh inneholder omtrent 2/3 av kalsiumet som finnes i en kopp helmelk .